Guide til barnets første sko | Lær å gå sko

Guide til barnets første sko

Det er et magisk øyeblikk når barnet tar de første skrittene, men det er også et spesielt øyeblikk når barnet får sine første sko. Mange sliter med å vente med å kjøpe inn sko til mini, men her er det viktig å ikke forhaste seg og det er viktig å velge riktig lær å gå sko. Derfor har vi laget en guide til barnets første sko for å hjelpe dere med valget.

Barnets første sko omtaler man gjerne som lær å gå sko, startersko eller førstegangssko. Uansett, det er som sagt viktig å ikke forhaste kjøpet av den første barneskoensiden barns føtter er så myke, så vil de lett formes etter en sko. En annen grunn til å vente er at det er bra for barnet å kjenne fast underlag når de skal lære seg å gå og holde balansen. Først når barnet har tatt sine første skritt helt på egenhånd, er han eller hun klar for sine første sko. Så begynn med bare føtter, antiskli sokker eller myke tøfler. 

I guiden under får dere 12 gode tips til hjelp når dere skal kjøpe barnets første sko

 • Lær å gå skoen skal ha 1-1,5 cm voksetillegg.
 • Bredden på skoene er vel så viktig som lengden. Foten må ha god bevegelighet
 • Du skal få plass til lillefinger mellom pløs og fotrygg.
 • Mål føttene til barnet hver 2-3 måned for å sikre at skoene fortsatt passer.
 • Skoen skal ha fast hælkappe som gir god støtte til barnets ankel.
 • Skoen må ha riktig passform i forhold til barnets fot. Den skal hverken klemme eller sitte for løst på.
 • Se på skoen bakfra og sjekk at sømmen mellom sko og såle sitter riktig. Er skoen montert skjevt på sålen, vil barnet tråkke skjevt med en gang han eller hun får på skoen og det er ikke bra for utviklingen av føttene.
 • Fleksibel såle slik at barnets fot kan bevege seg fritt og naturlig
 • Til de minste er det best med knytelisser, men det viktigste er uansett at det er justerbar lukking slik at de kan tilpasses til føttene.
 • Husk også viktigheten av at skoene har god pusteevne. Hvis skoen puster dårlig, vil barnets føtter lett bli kalde, fuktige og i verste fall kan dette føre til fotsopp.
 • Velg en lett sko.
 • Ta med barnet til butikken slik at skoene kan prøves.

Sørg for at barnet har riktig størrelse

Det kan være vanskelig å velge riktig lengde på skoen, så vi anbefaler å lese vårt innlegg om å velge riktig størrelse på skoen.

Husk at barnet kanskje ikke snakker eller ihvertfall som regel ikke sier fra om skoen blir for liten, så her er det viktig å sjekke regelmessig.

Ikke kjøp mini-me sko

Uansett hvor kult det kan være med mini-versjoner av voksensko så bør dere vente med dette til barnet har lært å gå skikkelig med mindre skoene tilfredstiller alle kravene til en startersko. Barnet har kanskje ikke så vondt av å bruke disse noen timer nå og da, men det er bedre å vente noen måneder til barnet har lært å gå skikkelig.

La barna gå barbeint

Barnefysioterapeut Karianne Bruun Haugen oppfordrer foreldre til å la barna gå mye barbeint. På grunn av at det under foten sitter mange muskler som gir den fine buen. Denne er viktig når vi går, løper og hopper. Musklene trenes når de brukes. Så la barna løpe rundt barbeint når det passer og gjerne i litt ulendt terreng for det vil også styke balansen.

Forskning viser at det i hovedsak finnes 3 typer barneføtter

1. Den voluminøse som er bred og har høy vrist med korte tær
2. Den lang-spisse fottypen som er smal men med heller korte tær, der hælpartiet er langt
3. Den slanke barnefoten med lange tær

Tar dere med barnet til butikken, så hjelper våre rådgivere dere med å velge riktig sko i forhold til hvilken type barnefot ditt barn har.