Hvordan velge riktig skostørrelse til barnet ditt?

Skostørrelse barn

Mange syns det er vanskelig å velge riktig skostørrelse til barnet og vi har derfor laget en liten guide for å gjøre dette litt enklere for deg

Du har kanskje vært inne i en nettbutikk før og så slår det deg plutselig at du ikke har peiling på hvilken skostørrelse barnet skal ha?

Derfor er mange skeptiske til å kjøpe sko på nett, noe som kan være forståelig. Barnesko varierer mye i størrelse fra merke til merke.

Men, fortvil ikke! Det er fullt mulig å selv finne frem til hvilken størrelse på skoen du bør kjøpe til ditt barn.

Mål barnets fot på riktig måte

Det som er viktig dersom du skal kjøpe sko på nett, er å måle barnets fot. Du skal måle fotens lengde, fra hel til lengste tå. Ofte kan det enkleste være å tegne rundt foten. Husk at barnet alltid må stå da du tegner/måler. Da får man trykk på foten, og man kan se at alle tær er rettet helt ut. Mål så fotens lengde.

Hos oss finner du en tabell med størrelsesguide på alle våre barnesko. For å finne rett størrelse legger du på 1-1.5 cm på lengden du fikk på foten. Dette voksetillegget er viktig. En liten fot i vekst må ha rom til å vokse, og skoen skal ikke presse på barnets tær.

Hvor mye voksetillegg du bør beregne, avhenger av hvilke type sko du er ute etter. Her finner du en oversikt over hvor mye voksetillegg vi anbefaler i ulike sko:

Joggesko/sneakers

Et voksetillegg på 1-1.2 cm anbefales.

En joggesko er ofte lave og sitter ikke like godt rundt ankelen som feks. en vintersko. Blir skoen for stor, vil barna kunne snuble i skoene. Husk at barn er mye i aktivitet, og en for stor sko vil kunne hemme barnets naturlige bevegelser.

Sandaler

Et voksetillegg på 1-1.2 cm anbefales.

En alt for stor sandal kan fort bli snublefeller.

Gummistøvler

Et voksetillegg på 1.2-1.5 cm anbefales.

En gummistøvel kan som regel ikke festes ved hjelp av feks. Borrelås. I en alt for stor gummistøvel kan barnet fort snuble, og bruke mye krefter på å ikke miste skoen av foten.

Vintersko

Et voksetillegg på ca 1.5 cm anbefales.

En vintersko trenger mer plass innvendig enn andre sko. Dette fordi en foret sko trenger luft for å kunne holde skikkelig på varmen. En vintersko er som regel en høyere sko enn mange andre, og tåler derfor mer plass.

Startersko - barnets første sko 

Et voksetillegg på 1-1,5 cm anbefales.

Det er spesielt viktig både med timing og riktig type sko når du skal kjøpe barnets første sko. Før du kjøper startersko anbefaler vi å lese vår guide til barnets første sko.

Til slutt noen gode generelle råd

Et generelt tips når man skal handle sko til barn er å kjøpe sko med uttagbar såle. Da kan du selv følge med på når skoene begynner å bli for små. Vi anbefaler å bytte ut skoene før tærne butter i fronten på skoene. Dersom et barn går med for små sko over lengere tid, kan det øke risikoen for fotskader.

Husk at de minste barna ikke sier fra da skoene ikke passer, så vi som voksne må være flinke til regelmessig sjekke at skoene fortsatt passer.

Sko må kjøpes så de passer perfekt når de skal tas i bruk, ikke for at de skal passe neste sesong også, for det gjør de mest sannsynlig ikke.

Har du behov for nye sko så finner du et stort utvalg barnesko hos Lillefot